Historie

De Heamiel Dagen

LC 1953Vroeger nadat eind juni het laatste hooi was binnengehaald door de boeren en hun knechten, werd dit feit gevierd met een gezamelijke maaltijd. De hooimaaltijd of in het Fries het ‘heamiel’ geheten. Dit was een traditionele maaltijd bestaande uit rijst met rozijnen, boerenjongens en brandenwijn. In de binnenstad van Bolsward zaten de inwoners van Bolsward en omgeving aan lange tafels met elkaar te genieten van dit heerlijke eten. Het heamiel was een soort verbroederingsfeest tussen de  plattelandsmensen en de stedelingen, jong en oud. De belangstelling voor het heamiel was veelal groot, men moest elkander aflossen en wachten tot de ander was uitgegeten!

LC 1962Vanaf 1950 wordt er officieel in de kranten gesproken van de Heamiel Dagen. Voor het eerst werd in 1952 het heamiel gevierd met een heakeninginne. Gezeten op een kar met hooi werd zij met een stoet dames Bolsward binnengereden, waarna de burgemeester haar van harte welkom heette op het bordes van het stadhuis. Het heamiel was officeel geopend en de festiviteiten konden beginnen. Tot op de dag van vandaag wordt het heamiel op deze manier gevierd.

Inmiddels zijn de Heamiel Dagen een begrip in Fryslan geworden. Vier dagen feest worden er gevierd in Bolsward. Mensen komen van ver om te kijken naar o.a. de vaste onderdelen zoals: Friese ringrijderij, markt, kermis, bridgedrive, wielerronde, Sterkste Man, voetbalclinic, Night of the Heamiel, Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival, het Bolstjurrich Straatfestival, de Heamiel Slotavond en natuurlijk het begin met de intocht met praalwagens en de Heamielmaaltijd waar het dus allemaal mee is begonnen.
Bolsward staat altijd Bol van gezelligheid in het laatste weekend van juni. Wij nodigen u van harte uit!

 

historie1

LC 1954